Lertøj er og har altid været en stor del af det italienske køkken. I århundreder har man brugt lertøj i madlavningen i middelhavsområderne, og i Italien er traditionen stadig stor. Tusindvis af traditionelle og regionale opskrifter er bundet op på kvalitetslertøj – lige fra gryder, pander, ildfaste fade til mere specialiseret køkkentøj.
Lertøj er kendt for at kunne holde på vitaminer, saft og kraft, og man kan, pga. af materialets evne til at holde sig fugtig under tilberedning, bruge meget lidt fedtstof – masser af smag og få kalorier i det sunde middelhavskøkken.
Vi har brugt måneder og har været på flere besøg hos små håndværksproducenter, førend vi stødte på én i den sydlige region Apulien, som levede op til vores krav. Her fandt vi ikke bare 100% håndlavede produkter i fantastisk kvalitet, men også passion og en næsten 400 år gammel familietradition på håndværkstedet. Derudover er de to brødre, som driver familieværkstedet i familiens ånd, innovative i et ældgammelt håndværk, og der er tænkt over små detaljer og lækkert design.
Anvendelse og vedligeholdelse
Den vigtigste ting at huske når man anvender lertøj er, at det ikke tåler kraftige temperatursvingninger. Når det er sagt, så kan man regne med et produkt, som holder i mange år frem.
Således anvendes lertøj:
1. Læg det nye lertøj i vand i 6-8 timer inden brug første gang. Lad det tørre på hovedet i det fri. Generelt skal lertøj altid tørres godt og stå “frit” (gryder helst uden låg) i godt ventilerede skabe/rum.
2. Læg gerne lertøj i blød 2-3 minutter lige inden brug, da lertøj “suger” væske. Således holder stegen, kyllingen osv. sig saftige hele vejen under tilberedning.
3. Lertøj sættes altid i en kold eller lun ovn, som så varmes op. Skal der tilsættes væde til stegen, ragù eller fjerkræet under tilberedningen, skal væden være varm, for at undgå temperatursvingninger. Opvarm langsomt på komfuret. Vask varmt lertøj med varmt vand. Temperatursvingninger kan i værste tilfælde få lertøj til at krakelere.
4. Lertøj tåler opvaskemaskine.